STUDENTJOB BLOG

Det finns goda möjligheter för oss i Sverige att hitta jobb utomlands. Med goda kunskaper i engelska, många som pratar ett tredje språk och en bit lutherskt moraliserande kring arbete uppfattas svenskar som attraktiv personal utomlands. Det finns ett rykte om vi är bra på att komma i tid och att vara fokuserade på vårt arbete! Det är också så att vi i Sverige reser mycket och är intresserade av omvärlden - det är få resor någon varit på utan att stöta på åtminstone en annan svensk. Även när det gäller studier utomlands är vi duktiga. Men det finns mycket potential som går till spillo. Nedan reder vi ut lite siffror om svenskar i världen, hur det ser ut med svenska utbytesstudenter och får lite insyn i hur rekryterare ser på utlandsvistelser!

 

Statistik på svenskar utomlands

Det är alltså nästan 70% av studenterna i Sverige som vill spendera åtminstone en termin utomlands, men bara 14% av de som tar examen har gjort det. Vad är det som hindrar dem? Enligt en undersökning av Uppsalas studentkår är information ett stort problem. Många skräms av ansökningsprocesser som upplevs som krångliga och svåröverskådliga. Andra oroar sig för den ekonomiska biten och för hur kvaliteten på utbildningen utomlands är. Alla dessa problem går att lösa genom bättre information och tydligare kommunikation, och förhoppningsvis är det något som universiteten kommer att göra. Men under tiden kan vi passa på att säga att samtliga bilder är fel. Ansökningsprocesserna går nästan alltid smidigt, du kan räkna med 10 till 20 timmar spridda över ett halvår. Den ekonomiska biten är sällan ett problem, vi har i Sverige höga levnadskostnader, så om du åker utomlands kan du ofta leva billigare - dessutom kommer du att ha möjlighet att söka utökat bidrag från CSN! Vad gäller kvaliteten på undervisningen är den sällan betydligt sämre, och även om den skulle vara det är det inget som framtida arbetsgivare kommer att bekymra sig med. De kommer dock att se att du klarade av att flytta utomlands ett halvår!

Vilka studenter i Sverige är det som åker utomlands då? Framförallt är de som studerar till statsvetare och ingenjörer som ger sig utomlands för att studera eller jobba. Men även många ekonomer åker. De flesta åker till engelskspråkiga länder, att slippa vara den som aldrig riktigt förstår vad som sägs eller att känna att de andra behöver anpassa sig och prata engelska är sannolikt en bidragande faktor. Polen hamnar också högt på listan. Det beror främst på att många ifrån Sverige läser läkarutbildningar där!

USA

5664

Storbritannien

5318

Australien

1622

Danmark

1616

Polen

1454

Frankrike

1210

Spanien

1125

Tyskland

1083

Norge

912

Kina

821

 

Många är lockade av att göra praktik utomlands, men det kan vara svårt att hitta. Att arbeta eller göra praktik utomlands är också något som verkligen kan lyfta ett CV. Det visar att du snabbt kan ta dig in i en ny företagskultur, är flexibel och initiativtagande, så har du chansen bör du verkligen passa på.

”It is always a good point, it shows the candidate is able to leave its comfort zone, it’s not mandatory. It means the candidate is open minded. It is always a good point.”

Säger Simon Delacoux des Roseaux, internationell rekryterare för StudentJob France. Så att skaffa dig utlandserfarenhet rekommenderas starkt, framförallt från arbetslivet, men även utbytesterminer och språkresor är relevanta.

Att hitta ett jobb utomlands kan verka krångligt, och processen kan te sig svårbegriplig. Men om du bara skickar in några ansökningar brukar det ge med sig. Företagen kommer att ta personlig kontakt med dig och HR-avdelningar finns alltid för att hjälpa dig. Oftast ger de dig också tips på hur du hittar boende, vilka områden som är trevliga och annat som är bra att veta. Om du flyttar inom Europa är det väldigt sällan betydande pappersarbete att oroa sig för heller. Ett bra sätt att komma in i din nya stad och få tips – eller om du drabbas av hemlängtan – är att gå med i Facebookgruppen ”Svenskar i …”. I nästan alla större städer finns dessa grupper och här kan du få hjälp att hitta boende, information om försäkringar och dylikt eller bara hitta någon att ta en öl och snacka lite svenska med.

Att flytta utomlands ett tag kan låta som ett stort steg, men för nästan alla som gjort det går det förvånansvärt enkelt(!), plötsligt har du ett liv i ditt nya land. Du kommer att drabbas av hemlängtan ibland, men du kommer att ha så mycket att utforska och skaffa dig så många erfarenheter att längtan sällan blir långvarig. Det kommer dessutom göra din framtida utmaningar lättare att överkomma (skaffa jobb, flytta hemifrån eller till en ny stad i Sverige) och du kommer att lära dig massor om både världen och dig själv. Så ta chansen innan du blir alltför uppbunden (barn, heltidsjobb, lägenhet etc.) av ditt liv i Sverige!

Här kan du hitta både jobb och praktikplatser runtom i världen!

Källor:

SVIV: http://www.sviv.se/blog/2015/06/660-000-svenskar-b...,

Uppsalas studentkår: http://www.uppsalastudentkar.se/sites/default/file...,

SCB: http://www.scb.se/Grupp/Valfard/BE0801_2008K01_TI_...

 

 

 

Dela den här artikeln

Populära inlägg

Registrera med StudentJob nu

Vill du hålla dig uppdaterad om de senaste jobben för studenter? Registrera dig gratis på StudentJob.

Registrera