STUDENTJOB BLOG

Kvinna pluggar ifrån sin laptop

Plugga hemifrån under pandemin 

Att plugga hemifrån är något vi har behövt vänja oss vid under förra året och förmodligen kommer vi behöva göra det även detta år. Så hur man göra det på det mest smidigaste och lärorika sättet för att klara sina tentor? Det finns massvis av sätt att plugga på, du måste bara hitta det som passar just dig! Här nedan finns fem tips för dig som pluggar hemma i studentlägenheten.

 

Zooma med dina vänner

Att ta hjälp från varandra via zoom kan både hjälpa dig, men också dina klasskompisar. Genom att skapa ett zoommöte, så kan ni välja vilka som ska vara med, kanske vill ni köra på en mindre grupp eller varför inte bjuda in hela klassen? När alla väl har kopplat upp sig, så utbyt tankar, frågor och diskutera hur ni tyckte att seminariet var tidigare i veckan. Det som du har koll på, kanske din kompis inte har förstått och vise versa. Därför är det jättesmidigt att ta en timme då du och vännerna snackar ihop er, då är det dessutom större chans att ni klarar tentan. När ni väl är klara med ert zoom-möte så ta en välförtjänt öl eller bara en stor kopp kaffe och snacka om annat än bara plugg. Zoom är helt enkelt roligare med dina vänner!

Highlighta i din kurslitteratur eller online dokument

Jag vet att kurslitteratur kan ibland vara något av det tråkigaste som finns, men den är ju trots allt viktigt. Något som däremot kan förenkla inlärningen när du läser, är att använda dig av en highlighter-penna, ni vet en sån där gul tuschpenna (finns såklart i massvis av andra färger). Stryk över alla viktiga ord eller meningar. Då kan du enkelt kolla tillbaka på den sidan och direkt se de väsentliga delarna. Exakt detta kan du även göra i digitala dokument. Ladda ner texterna och öppna upp dem i program som går att stryka under med. I online dokument kan du även leta upp ett specifikt ord, genom att trycka på Ctrl-tangenten och F-tangenten samtidigt! Så hittar datorn direkt orden du letar efter! Så glöm inte att highlighta i din kurslitteratur eller i online dokument.

Dela Google-dokument med varandra

Google har flera olika funktioner som är perfekt för dig som student, en av de bästa är att man kan dela Google-dokument med varandra! Du är förmodligen redan bekant med Google docs, men om du inte är det, så kan man förklara det som en gratis molntjänst där du kan skriva anteckningar eller uppsatser i. Du kan även dela dina docs dokument med vänner. Ni kan tillsammans skriva i dokumentet i realtid och därmed gemensamt nyttja era anteckningar eller tankar. Har du en fråga till kompisarna som du delar dokumentet med så kan du göra en kommentar och din vän kan enkelt besvara frågan. Utöver docs, så finna det massvis av andra tjänster, exempelvis kan du skapa en färgglad presentation eller ett excelark. Dela Google-dokument med varandra och på så sätt plugga ihop hemifrån! 

Använd post-it-lappar

Det finns flera anledningar varför post-its är ett superbra och enkelt verktyg. Först och främst är de ju skrikigt gula och går därför inte att missa, just därför har dem alltid vår uppmärksamhet. Hittar du en jättebra sida i kurslitteraturen? Klistra då in en post-it så du smidigt kan hitta sidan igen. Behöver du plugga till en tenta och komma ihåg massa detaljer? Skriv ner betydelsefulla ord eller meningar på dina lappar och klistra fast dem runt om i lägenheten. Lapparna kommer garanterat att påminna dig om allt som du behöver komma ihåg. Du kan även använda olika färger av post-its för olika områden, såsom gula för viktiga årtal, blåa för teorier och rosa för övrigt. Så ta vara och använd dina post-it-lappar nästa gång som du ska plugga!

Gör ditt eget schema

Ett sätt för att plugga effektivt och, inte bara tjuvkika i mobilen, är att göra ditt eget schema. Schemalägg hur din plugg- eller veckodag kommer att se ut. När finns ett schema är det enklare att följa ett, eller hur? Så ställ klockan när du orkar ta dig upp på morgonen eller varför inte lite tidigare för utmaningens skull? Därefter, släng in en frukost i ditt schema, då håller du igång bättre och fokusera längre. Sedan är det kanske dags för att läsa en forskningsartikel i en timme. Om du tycker att det låter länge så lägg in en fem minuters paus i timmen. Ditt schema, dina regler! Du kan själv välja om du ska skriva upp dina dagliga uppgifter i en fysisk kalender eller om det passar bättre med ett digitalt schema. Eller, gör som jag som har både en fysisk agenda och en molntjänst baserad kalender! Detta kan också hjälpa dig i framtiden när du letar jobb och behöver planera in massvis av saker. Testa att göra ditt eget schema redan idag!

Rör på dig och glömt inte att äta

Att plugga smidigt hemifrån handlar inte bara om att läsa böcker eller lyssna på en föreläsning. Utan man måste också röra på sig och man får självklart inte glömma att äta. För att ta in ny information på bästa vis så behöver hjärnan också pauser ibland. Rör på dig genom att antingen ta en promenad eller sätt på ett träningspass på Youtube. Efter detta kommer du få ny energi och du kommer kunna fortsätta med pluggandet. Det är också väsentligt att äta bra när du har en lång dag av skola. Frukost är, som vi alla vet, det viktigaste målet. Passa på att unna dig en acaibowl eller en färsk fralla med dina favorittillbehör. Till lunch kan du ta fram din matlåda som du redan gjort i ordning dagen innan. Under eftermiddagen kanske du plockar fram en mättande nötpåse eller den där favorit chokladen som smakar gudomligt när man läser om Adam Smiths teorier. Mat är trots allt en energikälla som kommer göra det smidigare för dig att plugga hemifrån! Så ställ dig upp och rör på dig emellanåt och glömt inte att äta.

Picture of acai bowl

Trivs du med att plugga hemma, så kommer du säkert också gilla att jobba hemifrån. Hitta lediga jobb som du kan göra hemifrån här!

Hoppas att tipsen kommer att hjälpa dig att plugga hemifrån. Lycka till med studierna!

Dela den här artikeln

Populära inlägg

Registrera med StudentJob nu

Vill du hålla dig uppdaterad om de senaste jobben för studenter? Registrera dig gratis på StudentJob.

Registrera