STUDENTJOB BLOG

När du tar din examen är du troligen fokuserad på att hitta ett jobb och skaffa en bostad. Du är äntligen färdig med studierna och redo för att ge dig ut i världen som en riktig vuxen. Men några hinder stöter man alltid på längs vägen, som finansiering av allt det man drömmer om.

De flesta av oss behöver låna pengar någon gång i livet, och det är nödvändigtvis inte en dålig sak. Att använda rätt typ av lån på bästa sätt kan hjälpa dig hantera stora utgifter, som din första bil eller ditt första hem, eller mindre utgifter, som nya möbler eller en cykel.

Beroende på vad du ska låna för i framtiden kommer privata långivare och banker möta dig med flera erbjudande. Privata långivare specialiserar sig i största grad på lån utan säkerhet, som SMS lån. Du kan läsa mer om och hitta SMS lån hos Loanscouter. Banker specialiserar sig framförallt på lån med säkerhet, som hus- eller billån.

Det finns ett par saker du måste tänka på för att vara säker på att du fattar rätt beslut när det är dags att ansöka om ett eller flera lån. Vi delar med oss av dessa.

Ha din privatekonomi och din kreditvärdighet i åtanke

Innan du på allvar börja överväga några lånealternativ behöver du först ha ett fast grepp om din nuvarande ekonomiska situation. Det inkluderar en fullständig överblick över din inkomst och dina utgifter.

Din kreditvärdighet spelar också stor roll, eftersom detta värde påverkar vilken typ av lån du kan ansöka om och bli beviljad. Din kreditvärdighet är en återspegling av din tillförlitlighet som låntagare. En hög kreditvärdighet visar att du är en pålitlig låntagare i bankens ögon, varav en låg kreditvärdighet tyder på att du tidigare haft ekonomiska problem och kan ha svårt att återbetala ett lån. Här är en lista över viktiga saker du måste känna till om kreditupplysningar från Advisa.

Med denna information kommer du att kunna fatta ett mycket mer välgrundat beslut om vilken typ av lån du ska ta och vilka möjligheter du har.

Se över olika alternativ hos olika långivare

Oavsett vilken typ av lån du planerar att ansöka om finns det en mängd olika långivare att välja mellan. Det är viktigt att välja rätt långivare, eftersom en sådan kommer förse dig med ett lån med schyssta villkor och låg ränta.

Här är det en bra idé att jämföra lån från olika långivare på den svenska marknaden. Du kan höra med olika banker, jämföra lån på olika privata långivares hemsidor eller använda dig av en låneförmedlare.

Låna endast om (när) du är i behov av pengar

Tyvärr lånar många individer pengar utan att verkligen vara i behov av det. Att låna pengar innebär att man sätter sig i skuld, och har man inte rätt förutsättningar för att återbetala lånet plus räntan inom satt löptid kan man hamna i en ond skuldcirkel. Samtidigt skadar detta ens kreditvärdighet, vilket i sin tur kan försämra ens möjligheter inom andra aspekter i framtiden. Med en dålig kreditvärdighet och stora skulder kan du till exempel få svårigheter med att bli beviljad en lägenhet eller skaffa ett mobilabonnemang.

Dela den här artikeln

Populära inlägg

Registrera med StudentJob nu

Vill du hålla dig uppdaterad om de senaste jobben för studenter? Registrera dig gratis på StudentJob.

Registrera