TA TJÄNSTLEDIGT

Är det dags att hitta på något nytt och funderar du på att ta tjänstledigt? För att ta tjänstledigt behöver du vara anställd i samma företag i minst 6 månader. Det finns vissa bestämmelser kring tjänstledighet som du bör känna till. Och viktig att komma ihåg är att tjänstledighet är inte detsamma som att ta ledigt för semester och du blir helt utan lön från arbetsgivaren under hela din tjänstledighet. Läs vidare i artikeln om hur du kan gå tillväga för att ta tjänstledigt.

Ta tjänstledigt

Hitta ditt drömjobb med StudentJob!

Registrera dig gratis på två minuter med StudentJob.

REGISTRERA NU

Vad är tjänstledighet?

Tjänstledighet innebär en obetald ledighet från din anställning. Av olika skäl väljer många att ta tjänstledigt från sitt jobb. Man kanske vill vara föräldraledig, börja studera, prova på ett nytt arbete, starta eget företag eller vara allmänt tjänstledig. Reglerna skiljer sig åt beroende på orsak av din tjänstledighet och i vissa fall har arbetsgivaren inte en skyldighet att bevilja din ansökan om tjänstledighet.

För att ta tjänstledigt behöver du först meddela din arbetsgivare, chef eller genom HR avdelningen på din arbetsplats. Om du är osäker på vem du ska vända dig till, fråga din arbetsgivare. Nu när du vet lite om vad tjänstledighet är kan du läsa vidare kring reglerna.

Hur länge får man vara tjänstledig?

Hur länge man får vara tjänstledig beror helt på vilken typ av tjänstledighet du ska ansöka om. Om du skall ansöka om tjänstledighet för studier kan du få tjänstledigt under hela din studieperiod, dock kan arbetsgivaren be dig att jobba under lovdagar, som under sommarperioden och jullov. Ska du ta tjänstledigt för vård av närstående, så gäller det i 100 dagar och om det är flera personer som tar hand om samma person, får ni dela på de 100 dagarna. För att ta tjänstledigt och starta eget företag kan du få tjänstledigt i 6 månader. Om du skulle vilja ta tjänstledigt för att testa på ett nytt jobb, kan du behöva komma överens med din arbetsgivare i och med att det inte finns en lag som stödjer detta samt att arbetsgivaren inte behöver bevilja din ansökan. Detsamma gäller för om du skulle vilja ansöka om allmän tjänstledighet.

Ansöka om tjänstledighet och få det beviljat

Hur ansöker du om tjänstledighet och ökar din chans att få det beviljat? Själva ansökan kan du själv skapa med hjälp av ett Word dokument eller om du vill kan du skriva ner din ansökan på papper som dem gjorde förr. Din ansökan bör innehålla:

  • Dagens datum
  • Ditt fullständiga namn
  • Ditt anställningsnummer
  • Din avdelning
  • Orsak till din tjänstledighet
  • Start datum - Slut datum
  • Din underskrift och din chefs underskrift

När du har skrivit din ansökan, lämnar du den till din arbetsgivare.

Tips på hur du kan öka chansen att få din ansökan beviljad

  1. Var ute i god tid

    Meddela din arbetsgivare minst 6 månader innan eller mer om du redan vet med dig att du ska studera vidare, för att starta eget företag eller bara vara allmänt tjänstledig.

  2. Beskriv orsaken för varför du vill ta tjänstledigt

    Motivera noggrant för din arbetsgivare varför du vill ta tjänstledigt, speciellt om du vill ta tjänstledigt för att starta eget företag, testa på ett nytt jobb, vara allmänt tjänstledig utan någon orsak. Arbetsgivaren är inte skyldig att bevilja din ansökan. Då kan det vara bra och ange fördelar för arbetsgivaren när du är tjänstledig.

Kan man ta tjänstledighet utan orsak?

Man kan absolut ta tjänstledighet utan orsak, formellt kan man säga att man tar en allmän tjänstledighet. Det är dock upp till din arbetsgivare om du får det beviljat eller ej. Tyvärr, finns det inget avtal eller någon lag som stödjer anställdas rätt att ta tjänstledigt utan orsak. Är du osäker? Kolla en extra gång med din arbetsgivare eller om ni tillsammans kan komma överens om att ge dig ledighet.

Kan man bli beviljad tjänstledighet för ett annat jobb?

Skulle du vilja göra något nytt och testa på ett annat jobb? Det kan vara svårt att få tjänstledigt för det. Enligt lag har du inte rätt till tjänstledighet för att prova på ett annat jobb. Du kan dock alltid komma överens med din arbetsgivare om hen tycker att det är okej om du jobbar för ett annat företag.

Tjänstledighet för studier

Du som är anställd på ett och samma företag sammanhängande i minst 6 månader har rätt till att ta tjänstledigt för studier. Ett tips är att påbörja din ansökan direkt när du bestämmer dig för att börja studera eller minst 6 månader innan din studiestart. Du kanske kan göra det samtidigt som du ansöker till studierna. Om du inte blir antagen kan du återuppta din tjänst igen och avbryta din tjänsteansökan. Den utbildning du väljer behöver inte heller vara relaterat till ditt nuvarande arbete, utan du kan välja att studera vilket ämne du vill.

Tjänstledighet för studier men vill jobba på sommaren?

Du som är anställd på ett och samma företag sammanhängande i minst 6 månader har rätt till att ta tjänstledigt för studier. Ett tips är att påbörja din ansökan direkt när du bestämmer dig för att börja studera eller minst 6 månader innan din studiestart. Du kanske kan göra det samtidigt som du ansöker till studierna. Om du inte blir antagen kan du återuppta din tjänst igen och avbryta din tjänsteansökan. Den utbildning du väljer behöver inte heller vara relaterat till ditt nuvarande arbete, utan du kan välja att studera vilket ämne du vill.

Tjänstledighet för distansstudier

Det går lika fint att ta tjänstledigt för distansstudier. Kravet på dina studier är att det ska fullfölja en studieplan och är lärarledd. Man får alltså inte ta tjänstledigt för självstudier. Du får även ta tjänstledigt för deltidsstudier, förutsatt att du jobbar den tiden som du inte studerar.

Tjänstledighet för att starta eget

Enligt lag har du rätt till att ta tjänstledigt för att starta en egen verksamhet. Du kan ta tjänstledigt för detta i 6 månader. För att få din ansökan beviljad behöver du meddela din arbetsgivare i förväg och du får inte starta en verksamhet som konkurrerar med din arbetsgivare.

Vet du allt om tjänstledighet?

Kika gärna med facket eller din arbetsgivare för mer information om din tjänstledighet. Är du redo för att söka jobb och kickstarta din karriär, då är det bara och registrera dig. Vi finns här och hjälper dig hela vägen!

FAQs

  • Vad kan man få tjänstledigt för?

  • Du kan få tjänstledigt för studier, bedriva näringsverksamhet, vård av närstående, föräldraledighet och i vissa fall politiska uppdrag.

  • Har man rätt att vara tjänstledig?

  • Om du har varit anställd i minst sex månader och har skälig anledning att vara tjänstledig, så kan du bli beviljad ledighet. Dock så måste din anledning till tjänstledighet vara stöttad av lagen och det kan du läsa mer om här.

  • Kan arbetsgivare neka tjänstledighet för annat jobb?

  • Det finns ingen laglig rätt om att vara tjänstledig för att prova på ett nytt jobb, men du kan bli beviljad ledighet för det om du kommer överens med din arbetsgivare.

  • När ska man säga till om tjänstledighet?

  • När du vill ha tjänstledighet bör du berätta det för din arbetsgivare så tidigt som möjligt. Gärna 6 månader innan för att öka din chans att få det beviljat.

Läs mer om arbetsrätt